Форум Старого Угриньового

Теми для публікацій та розмов


Бандерія
12 червня 2010 (адм.)

ОГОЛОШЕННЯ!
12 червня 2010 (адм.)

Новини
24 лютого 2010 (журн.)

Політика і влада
12 січня 2010 (доп.)

Угриновія
20 грудня 2009 t.fedoriw (краєзнавець)

Дивитись всі теми села

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 213.109.232.101 Тема: Туристичний центр 'Батьківщина Бандери'
Туристичний центр «Батьківщина Бандери» діє
Протягом останніх років Прикарпаття стрімко перетворилось у один і з найпередовіших в Україні регіон за динамікою розвитку туристичної галузі. Якщо Гуцульщина приваблює гостей з усієї України та з-за кордону передусім своїми природніми принадами, то Бойківщина загалом і Калущина зокрема має неабиякі перспективи для культивування своєрідного патріотично-пізнавального туризму, адже саме в північно-західних районах нашої області зосереджені такі цікаві туристам об»єкти як старовинний монастир «Скит Манявський» (Богородчанщина), Національний заповідник «Древній Галич», «Скелі Довбуша» (Болехівщина), а також Меморіальний комплекс Степана Бандери в Старому Угринові на Калущині, інтерес до якого значно пожвавився останнім часом ще й з огляду на ювілейні дати (100-річчя з дня народження та 50-ті роковини смерті). Тут зосереджена історична спадщина не тільки Галичини, але й духовно-патріотичні джерела всього самостійницького руху України.
Бандерівський край є унікальною перлиною Прикарпаття. З часу створення історико-меморіального музею Степана Бандери в рідному села Провідника ОУН чимало зроблено для популяризації й активізації відвідування цих пам»ятних місць. За приблизними підрахунками з моменту надання музеєві статусу державного (1996р.) родинну оселю Бандерів відвідали приблизно сімсот тисяч чоловік, за перше півріччя цього року в Угринові побували вже більше шести тисяч екскурсантів. Для музею це багато, але для туристичного осередку цього недостатньо. Адже Старий Угринів – це центр цілого своєрідного мікрорегіону, який можна назвати «Бандерією»- особливою територією розташованою на південно-західній околиці «Чорного лісу», відмежованої від решти Бойківщини річкою Лімницею. Розташовані тут села Завій, Грабівка, Бережниця, Підмихайля, Новиця, Зелений Яр, Старий і Середній Угринови (Калуського району) та сучасна Петранка, а колишній Угринів-Слобода (Рожнятівського району) мають дуже багато спільних історико-географічних рис, ряд сучасних сіспільно-економічних особливостей ними викликаних (віддаленість від значних транспортних артерій, порівняна бідність грунтів, передгірський рельєф, багатство на річки (Бережниця, Луква, Луквиця, Саджівка, Солонець, Угнів), значні лісові ресурси, добра збереженість традицій, волелюбність населення).
Використання потужного безцінного туристичного та духовно-патріотичного потенціалу самобутньої території- одна із основних цілий, яку ставить перед собою новостворений центр «Батьківщина Бандери». Ініціатива його створення належить громадській організації «Бандерівське земляцтво», активісти якої підготувати відповідний проект (керівник – Тетяна Федорів), який потрапив до числа переможців конкурсу, що проводився обласною державною адміністрацією. Нещодавно надійшла й обіцяна матеріальна підтримка, що дало можливість безпосередньо започаткувати функціонування центру. Вже облаштовано невеличке приміщення на території Меморіального комплексу С.Бандери, виготовлено офіційні вивіски, розміщується інформація в інтернеті та через ЗМІ. Готуються до випуску друковані матеріали: брошура, буклет, плакат, за сприяння Центру розповсюджено серед туристичних фірм вже наявні видання, що популяризують Бандерівський край: книжка «Наш Бандера», путівник «Батьківщина Бандери», календ арики тощо.
Спільно з Центром художньої творчості учнівської молоді (м.Калуш) проведено спільний захід на пошану виходця з Угринова, видатного композитора, фольклориста, та театрального діяча , що став жертвою сталінських репресій на Східній Україні у 1977р. Василя Костіва (Верховинця). Налагоджено співпрацю з громадсько-політичними товариствами та туристичними організаціями м. Винники Львівської міської ради, здійснено кілька екскурсій зі Львова до Меморіального комплексу Степана Бандери. Цей досвід поширюється на всю «галицьку столицю».
На вересень-жовтень заплановано проведення конференції за участю краєзнавчого активу сіл «Бандерії»: буде сформовано з числа учнівської молоді групи екскурсоводів-волонтерів, систематизовано інформацію про пам»ятки краю, завершується розробка різноманітних туристичних маршрутів. Буде зведено до єдиної системи організація культурно-масової роботи, буде складено календар патріотичних акцій, храмових свят, спільних міжгромадських заходів сіл-сусідів тощо, щоб потенційний турист міг спланувати програму свого перебування на «Бандерівщині».
Ще одним одним важливим напрямком роботи туристичного консультативно-інформаційного центру стане координація зусиль різноманітних структур для вдосконалення інфраструктури території, підвищення її привабливості. Наприклад, місцеві підприємці мали б розширювати перелік та піднімати якісний рівень супутніх туризму послуг (транспорт, харчування, проживання чи перебування, відпочинок, зв»язок…), зокрема вже встановлено в»їздний пам»ятний знак на початку Старого Угринова, виготовлено вказівники назв вулиць із символікою територіальної громади, зфотографовано та описано історичні пам»ятки рідного села Степана Бандери.
Також є поле для взаємновигідної співпраці для місцевих закладів та установ: сільські ради, школи, церковні громади, Народні Доми, важлива роль відводиться працівникам Історико-меморіального музею Степана Бандери.
Хоча всеохоплююча криза, що охопила державу не сприяє індустрії відпочинку (у людей часто не вистачає коштів навіть на найнеобхідніше), та й, дуже обмежені хронологічні рамки реалізації проекту (липень-жовтень) не гарантують туристичного буму в Бандерівському краї, але ініціатори дуже сподіваються, що вдасться створити передумови для детонації становлення і піднесення перспективної галузі на якісно вищий рівень.





Туристичний інформаційно-консультативний центр
«Батьківщина Бандери»
п р о п о н у є
відвідати відновлену родинну хату Бандерів,
Історико-меморіальний музей Степана Бандери (Старий Угринів),
Угринівський музей ім. родини Марчаків (Середній Угринів),
Музей УПА «Чорний ліс» (Грабівка),
Музей «Бойківська хата» (Бережниця);
ознайомитись із пам»ятками Бандерії:
пам»ятник Степану Бандері,
капличка Покрови Пресвятої Богородиці,
церква В»їзду Господа в Єрусалим,
Меморіал Бандерів на сільському кладовищі (Старий Угринів),
Останній бункер проводу ОУН-УПА Калущини,
пам»ятник Ярославу Мельнику «Роберту» (Бережниця),
пам»ятник Степану Бандері (Грабівка),
капличка на місці загибелі повстанського лікаря «Береста» (Завій),
«вишивана» церква Архистратига Михаїла (Середній Угринів),
«Цілюще джерело» (Петранка);
здійснити екскурсію родинними місцями Бандерів, стежками бойової слави УПА;
взяти участь у культурно-масових заходах:
кінна «Бандерія», Угринівські фестини (12 липня),
Кубок Бандери з футболу (14 жовтня), «Бандерівська ватра» (18 листопада),
освячення джерела (9-й четвер), святкових та ювілейних акціях
(1 січня, 30 червня, 24 серпня, 14-15 жовтня);
придбати цікаві видання, оригінальні сувеніри;
відпочити на природі (річки Лімниця, Луква, Бережничка, лісові масиви, племінна
пасіка»Карпатська бджола»): тури вихідного дня, молодіжні табори, кінні,
велосипедні прогулянки, проживання у «зелених» оселях, проведення
семінарів та конференцій на базі Меморіального комплексу Степана Бандери.

Приймаються індивідуальні та колективні замовлення.
Забезпечуємо різнобічний супровід, надаємо транспортні
та інші супутні послуги.

Наші координати: вул. С.Бандери, 48, с. Старий Угринів,
Калуський район, Івано-Франківська область,
Тел. 8 03472 97 5 10, 97 5 17, 8 067 339 74 03; 8 0993138265.


14 листопада 2009


1


  Закрити  
  Закрити